Beach Day by Rodger Bliss
October 2022
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Fiery Tanker

A gasoline tanker drives along at a steady 30mph. At the moment it began to move, someone put a hole in the gas tank and ignited it. The flames are following now at a speed of 25mph. After 24 miles it stops. How long before the flames reach it?

Submit your Guess

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

6 guesses to Fiery Tanker


    Warning: Use of undefined constant bfa_comments - assumed 'bfa_comments' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/riddledude.com/public_html/wp-content/themes/atahualpa/comments.php on line 132
  • anant

    Since it was ignited at the moment the tanker began to move, the fire would have blown the vehicle almost instantaneously

  • Dude

    Nope, that’s not it. Keep guessing.

  • mmg

    9.6 minutes

  • Dude

    Very close but not quite there. Check your math. Keep trying.

  • mmg

    I am pretty sure my calculations are correct because I got

    Tanker: 1 mile: 2 min

    Flames: 1 mile: 2.4 min

    Hence 24*1= 24 mile , 24*2= 48 min

    Flames 24*1=24 mile , 24*2.4 = 57.6 min

    57.6 min – 48 min= 9.6 min

  • Dude

    Well MMG, I may have misinterpreted your answer.

    9 minutes and 36 seconds is the correct answer.

    Time = Distance ÷ Speed and Distance = Speed x Time

    The truck travelled 24 miles which took 24 ÷ 30 = 0.8 hours = 48 minutes.

    For these 48 minutes the truck was travelling 5mph faster than the flame so managed to get 5 x 0.8 = 4 miles away from the flame.

    Once the tanker stopped, the flame then took 4 ÷ 25 = 0.16 hours = 9 minutes and 36 seconds to catch up.

    I took you to mean nine minutes and six seconds, but you clearly meant .6 minutes, which would be 36 seconds.

    You are today’s winner.